A dietetika, vagyis a táplálkozástudomány célja, hogy a szervezet táplálkozási szükségleteit és szokásait vizsgálja, majd az egyéni igényekhez igazodó étrendi javaslatokat fogalmazzon meg. Dietetikus tanácsadónk szakszerű támogatást nyújt az életmódváltásban, a táplálkozással összefüggő problémák kezelésében és a hosszú távon fenntartható, egészséges étkezési szokások kialakításában.
A megfelelő étrend összeállítása nem csupán az egészség megőrzésében játszik kulcsszerepet – számos betegség esetén a diéta a kezelés szerves része. Bizonyos kórképek esetében a gyógyulás, a panaszok enyhítése vagy az állapotromlás megelőzése csak megfelelő életmód és táplálkozási szokások mellett valósítható meg.
Klinikánkon a dietetikai tanácsadás igénybe vehető egyéni konzultáció formájában, valamint csoportos edukációs alkalmak keretében is – mindkét esetben személyre szabott megközelítéssel.
Milyen esetekben javasolt dietetikai tanácsadáshoz fordulni?
testsúlyproblémák: túlsúly, elhízás, alultápláltság
emésztőrendszeri betegségek (pl. irritábilis bél szindróma, reflux, Crohn-betegség)
ételallergia, ételintolerancia (pl. laktóz- vagy gluténérzékenység)
cukorbetegség, inzulinrezisztencia
szív- és érrendszeri megbetegedések
magas koleszterinszint, magas vérnyomás
máj- és hasnyálmirigy betegségek
daganatos megbetegedések kiegészítő táplálkozásterápiája
autoimmun betegségek (pl. Hashimoto-thyreoiditis, rheumatoid arthritis)
várandósság és szoptatás időszaka – egészséges étrend kialakítása
általános fáradtság, rossz közérzet, táplálkozási egyensúlyhiány gyanúja esetén
A dietetikai konzultáció során részletes táplálkozási anamnézist veszünk fel, figyelembe véve a páciens egészségi állapotát, életmódját, laboreredményeit és esetleges alapbetegségeit. Ezt követően személyre szabott étrendi javaslatok és életmódbeli tanácsok kidolgozására kerül sor, melyek hosszú távon is fenntarthatók, és aktívan hozzájárulnak az életminőség javításához.
Dietetikus